Siirry pääsisältöön

Opiskelemaan liikuntaa?

Julkaisin toisessa blogissani taannoin kirjoituksen liikunnalla opiskelusta. Päätin julkaista saman kirjoituksen myös täällä, koska ruudun ääressä on varmasti monia, joita aihe saattaa kiinnostaa. Tässä siis suora nosto toisesta blogistani.


Multa kyseltiin tässä joku aika sitten fiiliksiä liikunnalla opiskelusta, joten tässä niitä nyt tulee!


Yleistä

Liikunta-alalle hakeminen on ollut mulle aina päivänselvää. Peruskoulun jälkeen mulla oli kaksi vaihtoehtoja; liikuntaneuvojaksi opiskeleminen tai lukio. Päädyin Kuortaneelle,  mutta vuoden jälkeen siirryin lukioon hankkimaan lukupäätä yliopistoa varten. Kuortaneella oli mahtavaa opiskella, mutta sillä hetkellä valkolakki alkoi houkutella enemmän. Lukion jälkeen oli kaksi vaihtoehtoa: Vierumäki tai Jyväskylä. Vierumäki on aina ollut mulle kakkosvaihtoehto ja sen takia panostinkin Jyväskylän pääsykokeisiin kunnolla.

Hain ainoastaan liikuntakasvatuksen eli liikuntapedagogiikan puolelle, joten hakutiedot (ja kokemukset) täsmäävät vain pedan puolelle hakeville. Liikuntabiologiaa pääaineena hakeville valintakokeet ovat lähes samanlaiset, mutta taas liikunnan yhteiskuntatieteiden puolella valintakokeet ovat erilaiset.

Jyväskylään hakeminen (pääaineena liikuntapedagogiikka) on kaksivaiheinen: ensimmäiseen vaiheeseen kuuluu kirjallinen koe ja toiseen vaiheeseen liikuntatestit ja ohjausnäyte. Kirjallisen kokeen materiaalit tulevat nettiin huhtikuun alussa (2.4.2013) ja varsinainen koe on toukokuun alussa (14.5.2013). Aikaa lukemiseen on siis reilu kuukausi. Kirjalliseen kokeeseen pääsee kaikki hakukelpoiset hakijat. Ensimmäisestä vaiheesta toiseen vaiheeseen (17-18.6.2013) kutsutaan 112 suomenkielistä ja 8 ruotsinkielistä naishakijaa ja 112 suomenkielistä ja 8 ruotsinkielistä mieshakijaa. (HUOM. Liikunnanohjaajatutkinnon suorittaneille haku on erilainen).

Hakijatilastoja 2012 (hakijat/kiintiö)

Liikuntatieteellinen tiedekunta 2825/161
- Liikuntapedagogiikka 1657/51
- Liikunnan yhteiskuntatieteet 545/14
- Liikuntabiologia 397/24 

Koko liikuntatieteellisen tiedekunnan hakijamäärä lisääntyi vuodesta 2011 lähes viidelläsadalla. Liikuntapedagogiikan puolelle haki v. 2012 reilut kaksisataa hakijaa enemmän kuin 2011. Myös liikuntabiologian ja liikunnan yhteiskuntatieteiden hakijamäärät olivat suuremmat kuin vuonna 2011.

Näitä lukuja ei kuitenkaan kannata katsoa liikaa. Tärkeintä on panostaa kunnolla kirjalliseen kokeeseen, koska heti alkuvaiheessa "jyvät erottuvat akanoista". Kirjalliset kysymykset ovat monivalintoja, mutta eivät niin yksiselitteisiä miltä saattaa kuulostaa. Pienetkin yksityiskohdat ovat tärkeitä - lue siis huolella!

Omia kokemuksia

Opiskelu
Alkusyksy oli yliopistolla helppo. Luentoja ja demoja oli joka päivä useita tunteja, mutta kirjalliset työt ja tentit olivat vielä edessäpäin. Kursseja oli aina liikuntahistoriasta liikunnan havainnoimiseen ja opettamisen vuorovaikutustaitojen opetteluun. 
Ensimmäinen kuukausi meni yliopistoon, sen käytäntöihin ja uusiin ihmisiin tutustuessa. Parin ensimmäisen viikon aikana tutorit järjestivät meille fukseille illanviettoja ja muuta yhteistä ohjelmaa. Alussa kannattaa ottaa mahdollisimman paljon selvää käytännön asioista (tutoreilta, amanuenssilta, lehtoreilta tai muilta opiskelijoilta), ettei esimerkiksi loppusyksystä herää siihen, että yleisiäkin tenttipäiviä olisi kannattanut hyödyntää heti alussa, eikä silloin kun kaikki muutkin tentit valtaa kalenterin. Hyvä minä!

Loppusyksy tai oikeastaan viimeinen kuukausi olikin sitten liikunnallisempaa aikaa ja raportteja sai kirjoitella sivu toisensa perään. Tässä vaiheessa viimeistään tajusi mihin oli päänsä laittanut. Syksyllä oli myös yksi suurempi ryhmässä tehtävä seminaarityö, joka riisti hermoja viikon jos toisenkin. 


Liikunnalla opiskelu on tämän syksyn aikana ollut antoisaa, mutta varsinkin loppusyksystä myös raskasta ja stressaavaa. Läsnäolo on demoilla pakollista ja suurimmalla osalla luennoistakin. Aika paljon pystyy itse omalla tekemisellään ja läsnöolollaan säätelemään työn määrää; jotkut ottavat opiskelun rennommin ja panostavat treenaamiseen, jotkut toimivat päinvastoin.
Ilmapiiri liikunnalla on kannustava, energinen ja rento. Apua saa aina tarvittaessa! Liikunnan opiskelijat ja lehtorit ovat yleisesti aktiivisia, leppoisia ja hauskoja. Ainakin näin puolen vuoden kokemusten jälkeen :)


Liikuntamahdollisuudet
Yliopistoliikunta pitää huolen siitä, että liikkua voi myös opiskelun ulkopuolella. Yliopistoliikunnan tarra vuodeksi maksaa 50€ ja sillä saa käydä yliopistoliikunnan tunneilla ja kursseilla rajattomasti. Yliopistoliikunnan tunteja pitävät pääasiassa yliopiston opiskelijat. Yliopistoliikuntaa kannattaa ehdottomasti hyödyntää, koska tuolla hinnalla treenaisi kuntosalilla reilun kuukauden. Tunteja on monipuolisesti ja ne järjestetään yleensä iltapäivisin/iltaisin, kun salit vapautuvat opiskeluvuoroista.
Muuta liikuntaa pystyy harrastamaan Jyväskylässä monipuolisesti. Hipposhallilta löytyy tilat lähes lajiin kuin lajiin ja lenkkeilymaastot ovat mahtavat.


Asuminen
Kortepohjan ylioppilaskylä on monen yliopisto-opiskelija koti. Kortepohjassa on tarjolla opiskelijan kukkarolle sopivia solu- ja perheasuntoja.
KOAS eli Keski-Suomen opiskelija asuntosäätiö on toinen vuokra-asuntoja tarjoava säätiö Jyväskylässä. Koasin vuokra-asuntoja on ympäri kaupunkia ja hinnat ovat opiskelijaystävällisiä.
Itse rupesin etsimään asuntoa heti hyväksymiskirjeen saavuttua heinäkuun alussa. Tuohon aikaan opiskelija-asuntojen kysyntä on suuri, joten kannattaa olla alusta asti skarppina! Löysin oman vuokra-asuntoni keskisuomalaiseen laittamani hakuilmoituksen kautta. Soittoja ja asuntotarjouksia tuli paljon ja kävinkin  katsomassa muutamaa lupaavimmalta kuulostavaa yksityisen vuokraamaa asuntoa, mutta kunto ei niissä ollut mikään järisyttävän hyvä, joten odotin hetken ja päädyin lopulta nykyiseen asuntooni, jossa asun mielelläni koko opiskeluaikani.  
Yksityiseltä vuokraaminen on tunnetusti kalliimpaa, mutta lopulta asunnon kunto, sijainti ja rakentamisvuosi määrää lopullisen hinnan.Liikkuminen 
Pyörällä tai jalan. Välimatkat keskustassa ovat inhimilliset ja yliopistolle pääsee kätevästi joka suunnasta. Julkinen liikenne on jyväskylässä kallis, joten sen käyttäminen joka päiväisesti ei ole opiskelijan kukkarolle sopivin vaihtoehto. Oma auto on tietenkin myös kätevä, mutta viiltää aikamoisen summan rahaa.. Monen muun sanoin; pyörä on jyväskyläläisen opiskelijan paras kulkuväline.

Kaikki kuvat
-Marjut

Kommentit

 1. hei kerrotko vielä millanen se liikuntaosio oli pääsykokeissa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Teen liikuntaosioon valmistautumisesta vielä erikseen postauksen lähempänä pääsykokeita :) Joka tapauksessa liikuntaosiossa arvioitavat lajit olivat: perusliikunta, rytmiikka, telinevoimistelu, luistelu, rullahiihto, uinti ja palloilu. Monipuolisuus on valttia, joten kannattaa kehittää erityisesti itselle heikkoja lajeja :)

   Poista
 2. okei, kiitti tiedosta :)

  VastaaPoista
 3. Onko paljon englannin/ruotsin kielellä tapahtuvaa opiskelua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole. Ainoastaan muutama pakollinen kieliopintokurssi! :)

   Poista
  2. Ei ole. Ainoastaan muutama pakollinen kieliopintokurssi! :)

   Poista
  3. Jees kiitos tiedosta!

   Poista
 4. Moi! Hieno kirjoitus! Jos lukijoita kiinnostaa maisteritason liikuntatieteiden opiskelu ulkomailla, niin kannattaa tsekata LaLiga UCAM Espanjan Murciassa. Koko yliopisto on erikoistunut liikuntaan ja fasiliteetit on viimeisen päälle hyvät :) https://yliopistoonulkomaille.fi/universities/laliga-ucam-university-espanja-liikuntatieteet/

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥