Siirry pääsisältöön

Lajikokeilu: CrossFit

Siitä asti kun CrossFit nousi pinnalle, oon halunnut päästä kokeilemaan lajia. Nyt mulla oli hyvä sauma järjestää tämä tilaisuus itselleni sekä muille liikunnanopiskelijoille liikuntatutoroinnin puitteissa. Otin yhteyttä CrossFit Jyväskylään ja he olivat oitis valmiita järjestämään meille tutustumistunnin!

CrossFit on laaja-alainen voima- ja kunto-ohjelma, joka perustuu monipuolisiin ja vaihteleviin toiminnallisiin liikkeisiin. Treenit ovat lyhyitä ja intensiivisiä ja niissä yhdistellään esimerkiksi juoksua, soutua, voimisteluliikkeitä, painonnostotangolla tehtäviä liikkeitä, naruhyppelyä ja kahvakuulaliikkeitä. CrossFitin erikoisuus ja paras puoli on sen monipuolisuus ja erikoistumattomuus. Tavoittena on kehittää tasaisesti urheilijan kaikkia kymmentä tärkeää ominaisuutta: hapenottokyky, lihaskestävyys, maksimivoima, notkeus ja liikkuvuus, räjähtävä voima, nopeus, koordinaatio, ketteryys, tasapaino ja liiketarkkuus. -lähde- 
CrossFit Jyväskylä sijaitsee Kankaan alueella pergamenttihallissa. Jo ulkoa saattoi arvata, että nyt ei olla menossa ihan perinteiselle salille.
Tilaa treenaamiselle löytyy reilu 2500 m2. Löytyy renkaita, köysiä, tankoja, soutulaitteita, vapaita painoja... Ihan kaikkea mitä kunnon CrossFit-treeni vaatii.








warm up
Run 2 rounds
Croco walk
Monkey walk
Bear walk
3 rounds

mobility
tuskakävely
neliosainen askelkyykky

skills
Rope climb - foot lock

tabata
Air squat
Abmat sit ups
Push-up

partner WOD
2 rounds run med ball
1000m row - squat hold med ball
100 lunges med ball - hollow rock
10 rope /20 rope declines - push-up hold
2 rounds run med ball

Sitten sama suomennettuna :D Aluksi lämmiteltiin juosten ja erilaisilla "kävelyillä". Lämmittelyn jälkeen oli liikkuvuus-osio, jossa tehtiin toiminnallisia liikkuvuus-/venytysliikkeitä. Varsinkin tuo neliosainen askelkyykky oli todella toimiva, voisin kuvata siitä videon. Seuraavaksi siirryttiin skills-osioon eli CrossFitissa tarvittavien taitojen opetteluun. Me opeteltiin köydellä kiipeämisen jalkalukkoa sekä köydellä laskeutumista. Meillä oli keväällä köysiakrobatiaa, jossa tehtiin vähän samanlaisia harjoituksia, mutta eipä ne siltikään ihan heti onnistunut :) Köysitemppuilun jälkeen siirryttiin tabataan. Ja siitä se rääkki kunnolla alkoi... Tabata on siis intervalliharjoitus, jossa tehdään jokaista annettua liikettä kahdeksan 20s sarjaa maksimitoistomäärillä. Jokaisen 20s sarjan välissä pidetään 10s lepo. Ensimmäisenä liikkeenä oli ilmakyykky eli kyykky omalla painolla lantio polvien alapuolelle. Kyykyissä meidän "lepo" oli staattinen pito ala-asennossa.. Kyykky omalla painolla kuulostaa ehkä helpolta, mutta hell no, sitä se ei ollut! Jo neljän kierroksen jälkeen hapotti aika mukavasti.. Suoraan kyykyistä jatkettiin istumaannousuilla, joissa käytettiin apuna ab mattoa eli jalkapohjat pidettiin yhdessä, polvet sivuilla, kosketettiin aina pään yli taakse lattiaan ja edelleen istumaannousten eteen lattiaan. Näitä samanlainen kahdeksan sarjan setti. Viimeisenä liikkeenä oli punnerrukset, jotka tehtiin niin että käytiin kunnolla rinta maassa irrottaen kädet lattiasta ja siitä punnertaen ylös. Sama kahdeksan setti. Ohjaaja sanoi, että 20 toiston suoritus on rautaisa tulos. Tabatan paras tulos ei kuitenkaan ole se parhain toistomäärä, minkä ehtii tehdä sen 20s aikana, vaan se huonoin. Käytännössä siis joka kierroksella pitäisi pystyä parantamaan, mutta eipä se itsellä ainakaan ihan niin mennyt :D Omat tulokset oli kyykky 14, istumaannousut 9 ja punnerrukset 7. Kyykyt oli selkeästi vahvin alue, kun taas punnerrukset heikoin. Silti molemmissa tuntui kyllä ihan kunnon hapotus ja väsymys viimeisillä kierroksilla..


Viimeisenä osiona oli ehkä se kaikista odotetuin/pelätyin eli WOD (workout of the Day), joka tehtiin aikaa vastaan pareittain. Ideana oli se, että kaikki tehdään yhdessä: jos parista toinen ei jaksa niin sitä odotetaan. Treeni lähti käyntiin kahdella juoksukierroksella, jossa piti kantaa mukanaan 9kg med ballia. Me tehtiin mun parin kanssa se niin, että toinen kantoi ensimmäisen ja toinen toisen kierroksen. Juoksun jälkeen siirryttiin 1km soutuun: toinen souti ja toinen oli staattisessa kyykkypidossa med ballin kanssa. Osien vaihto tapahtui kommunikoiden. Mikäli toinen ei jaksanut pysyä kyykyssä, vaihdettiin osia. Me tehtiin parin kanssa niin, että mä olin kyykkypidossa ensin 200m soudun ajan, jonka jälkeen soudin 300m ja pari oli kyykkypidossa, siitä taas vaihto 300m kyykkypitoon ja loppuun vielä 200m soutu. Soutuosion jälkeen oli vuorossa 100 askelkyykkyä med ballin kanssa parin ollessa kuppikaaripidossa selällään/mahallaan. Jaettiin tehtävät niin, että askelsin ensin 20 kyykkyä, jonka jälkeen olin pidossa 30 kyykyn ajan, siitä vaihto 30 kyykkyä ja lopuksi vielä 20 kyykyn ajan pito. Askelkyykkyjen jälkeen siirryttiin köysille. Vaihtoehtona oli tehdä 10 köysinousua "kattoon" tai 20 köysilaskeutumista (=suorin vartaloin käsiä käyttäen lattian rajaan ja sieltä ylös). Samaan aikaan pari oli med ballin päällä punnerruspidossa. Me valittiin parin kanssa tuo laskeutuminen, koska nouseminen oli vielä sen verran haastavaa. Jaettiin taas osiot niin, että kumpikin teki vuorollaan 3-5 laskeutumista ja toinen oli sillä aikaa pidossa. Viimeinen osio oli sama kuin ensimmäinen eli kaksi kierrosta juoksua med ballin kanssa. Viimeisten juoksujen aikana tuntui kyllä siltä, että laatta lentää, mutta maaliin päästiin! Loppuaika 14.37. Meidän nopeimman parin aika oli vähän yli 12 minuuttia. :)

Koko parinkymmenen hengen ryhmä WODin jälkeen. We did it!

Kokonaisuudessaan treeni oli ihan mahtava! Varsinkin lopun tabata ja WOD olivat sen verran rankkoja, että menin oman mukavuusalueen ulkopuolella täysin. Lopussa kroppa oli aivan väsähtänyt, mutta sen takia koko homma olikin niin palkitsevaa :) Itsensä ylittämistä melkein koko 1h 30min mitä treenattiin!

Harkitsen vakavasti on ramp -kurssille osallistumista. Tuollainen kurssi täytyy käydä, että voi treenata salilla itsenäisesti/WODeilla. Kurssilla opetellaan liikkeitä ja niiden tekniikkaa, jotta tuleva harjoittelu olisi turvallista. Oon nyt hetken aikaa ollut kiinnostunut salitreenin lisäksi telinesalissa temppuilusta. CrossFit olisi sikäli mahtava laji, että se sisältää noita molempia sekä lisäksi paaaaaljon muuta. Täytyy sanoa, että näin monipuolisesti kehittävää lajia mulle ei oo aiemmin vastaan tullut! :)

Ootteko te kokeillu? Jos ette, kannatan ehdottomasti! :)

- Marjut

Kommentit

 1. Crossfit vaikuttaa kyllä mielenkiintoselta lajilta. Olis kiva joskus kokeilla.

  Tuossa viimesessä kuvassa näyttäisi olevan yksi tuttu naamakin tossa vasemmassa laidassa köyden kanssa leikkimässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! Ohjaaja taisikin mainita CrossFittia treenaavia urheilijoita luetellessaan triathlonistitkin :) Siellä järjestetään tosiaan myös ilmaisia näytetunteja, kannattaa mennä kokeilemaan!
   Heh, joo hyvin mahdollista.

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥