Siirry pääsisältöön

Ylikuluttava maailma ja kreikkalaisen kasvispadan resepti

Törmäsin Facebookissa melko sykähdyttävään uutiseen, nimittäin tähän.
Tiistaina 19. elokuuta vietetään maailman ylikulutuspäivää. Se merkitsee hetkeä, jolloin ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden kasvihuonekaasupäästöjä. Ylikulutuspäivän ajankohta perustuu Global Footprint Network -tutkimuslaitoksen laskelmiin.

Maailmanlaajuisesti tarvitsemme puolitoista maapalloa tuottamaan sen, minkä ihmiset vuodessa kuluttavat. Kasvuennusteiden mukaan planeettoja tarvitaan kolme vuosisadan puoliväliin mennessä. Ylikulutuksesta seuraa sekä ympäristö- että taloudellisia ongelmia. Luonnon monimuotoisuus pienenee, metsäalueet häviävät ja maaperä köyhtyy. Ilma muuttuu kelvottomaksi hengittää ja ihmiset kärsivät ruuan ja veden puutteesta. Hiilidioksidipäästöt muodostavat yli puolet ekologisesta jalanjäljestämme ja kiihdyttävät ilmaston lämpenemistä. Jotta ylikulutus saadaan kuriin, kasvihuonepäästöihin on puututtava. Tämä onnistuu vain säästämällä energiaa ja miettimällä uusia ratkaisuja sen tuottamiseen.

Suomi voi osallistua talkoisiin pienentämällä omaa jalanjälkeään. Me kaikki voimme vaikuttaa siihen vähentämällä energian kulutusta, valitsemalla uusiutuvaa energiaa, kestäviä tuotteita ja syömällä vastuullisemmin. Lihansyönnin vähentäminen on tehokas tapa leikata omaa jalanjälkeään. Tällä hetkellä suomalaiset syövät keskimäärin yli kaksinkertaisesti enemmän lihaa kuin viralliset ravitsemussuositukset suosittavat. Ympäristöministeriö on itse sitoutunut pienentämään ekologista jalanjälkeään 20 %, kun se muuttaa ensi keväänä uusiin toimitiloihin.
Kuten huomaatte, nyt jos joskus on aika tutkiskella omia elämäntapoja ja miettiä vaikkapa lihansyönnin vähentämistä. Tästä uutisesta inspiroituneena päätin jakaa teille kasvisruokareseptin (laktovegetaarinen), joka on jäänyt arkistojen kätköihin lojumaan.


Kreikkalainen kasvispata (5 hengelle)
2 sipulia
400g valkokaalia
1 kesäkurpitsa
2 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
1 punainen paprika
5 perunaa
1 tlk tomaattimurskaa
kasvisliemikuutio
2-3 tl tacokastiketta
100g fetajuustoa
suolaa, pippuria


Kuori ja lohko sipulit. Paloittele valkokaali. Viipaloi kesäkurpitsa ja halkaise viipaleet kahtia. Lorauta pataan öljy ja kuullota kasvikset siinä miedolla lämmöllä. Lisää loppuvaiheessa valkosipuli joukkoon kuullottumaan.

Pese ja viipaloi perunat. Niitä ei tarvitse kuoria. Huuhdo ja suikaloi paprika. Pane pataan perunat, paprika, tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja tacokastike. Hauduta miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia.

Leikkaa fetajuustot kuutioiksi. Mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää juustokuutiot kasvisten joukkoon.

Muita kasvisruokareseptejä:

Lupaan jakaa lisää kasvisruokareseptejä kunhan kotiudun Jyväskylään ja pääsen taas omaan keittiöön puuhailemaan! :)
Maapallo riittää pidempään vain, jos päätämme säästää sitä yhdessä.
♥ Marjut

Kommentit

  1. "Maapallo riittää pidempään vain, jos päätämme säästää sitä yhdessä." oon ihan samaa mieltä! tän takia olen ollut vuosia kasvissyöjä. kuitenkin ehkä vähän tekopyhää kommentoida noin yhden kasvisreseptin jälkeen?

    VastaaPoista
  2. Hienoa! :) Tän postauksen tarkoitus oli herätellä ihmisiä tärkeän asian pariin. Ei maailma tietenkään parane yhden kasvisreseptin voimin, mutta ainakin jotkut voivat saada siitä inspiraatiota muutokseen. Itse oon ajatellut aloittaa pitämään kasvisruokaviikkoa aina silloin tällöin. Pienillä askelilla kohti suurempaa :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥