Siirry pääsisältöön

Laihuus ei ole seksikästä, terveys on - vai kuinka?

Nyt mua surettaa, ihan oikeasti surettaa.

Juttelin pitkään tänään illalla mun hyvän ystävän kanssa vähän niitä ja näitä. Hän kertoi mulle, että kesällä joku täysin tuntematon ihminen oli tullut puristamaan häntä käsivarresta ja sanonut: "mitä tää on? Mikset sä käy salilla niinku kaikki muut." Ihan oikeasti hei; kuka tekee noin?


Tämä uusi "strong is the new skinny" -suuntaus on ollut jo hetken valloillaan, mutta pitääkö ihan jokaisen ihmisen lähteä seuraamaan tuota trendiä?! Monet ihmiset kuvittelee, että vain ylipainoisia haukutaan niiden ulkonäön vuoksi, mutta ihan samalla tavalla hoikkiakin ihmisiä haukutaan. Se, että kuntosalilla treenaaminen ja fitness-lajit ovat nyt in, ei tarkoita sitä että kellään olisi oikeus haukkua ja painaa maanrakoon niitä ihmisiä, jotka ovat luonnostaan hoikkia.


Kaikille se hoikka olemus ei ole oma valinta. Monella on luonnostaan sellaiset geenit ettei ne lihoa, vaikka söisivät 5000 kaloria päivässä. Ihan samalla tavalla, kun toisilla (itseni mukaan lukien) on sellaiset geenit, että vähänkin suurempi energiansaanti lihottaa.


Mun mielestä kenenkään ei tulisi arvostella toisen ihmisen ulkonäköä, varsinkaan jos ei tiedä kyseisen henkilön taustoja. Varmasti aika monikin hoikka ihminen on kuullut sanan anorektikko, vaikka todellisuudessa sillä ei ole mitään tekemistä kyseisen ihmisen ulkonäön ja terveyden kanssa. Anoreksia on laihuushäiriö, mutta se ei tarkoita että automaattisesti jokainen hoikka ihminen olisi anorektikko.


Kuvan tekstistä saa sellaisen käsityksen, että vain lihaksikas vartalo takaa hyvinvoivan kehon. No eihän se nyt ihan niin ole. Ymmärrän kyllä, että kuvan kaltaiset sanonnat on tehty lähinnä siksi, että nähdään hyvänä asiana ettei nykyään ihannoida enää laihuutta niin kuin aikaisemmin. On silti aika raakaa sanoa, että "laihuus ei ole seksikästä - terveys on." Kuka sanoi, että luonnostaan hoikat ihmiset eivät ole terveitä? Ei hoikkien ihmisten tarvitse tavoitella lihaksikasta vartaloa, jos he ovat hyvinvoivia ja terveitä hoikassa olemuksessaan - kuten useimmat ovat.


Kaikilla tällaisilla vallitsevilla trendeillä on aina sekä hyvät että huonot puolensa. Mä todellakin ymmärrän, että monia tämä "lihastrendi" on auttanut parantumaan esimerksi syömishäiriöistä, koska nykyään yleisesti nähdään lihaksikkuus positiivisempana kuin laihuus. Ennenhän se oli toisin päin. Siitä huolimatta on myös niitä luonnostaan hoikkia ihmisiä, joille tällainen lihastrendi aiheuttaa päänvaivaa päivänä jos toisenakin. Samalla tavalla kuin normaalipainoisille ihmisille aiheutti päänvaivaa aiemmin valloillaan ollut laihuustrendi.


Joten sinä pitkä tai lyhyt, pieni tai suuri, vaalea tai tumma - sinä itse määrittelet ja tunnet oman hyvinvointisi. Älä anna kenenkään muun tehdä sitä puolestasi, koska se ei ole mahdollista.


kirjoitin tämän tekstin aikamoisessa tunnemyrskyssä, joten toivottavasti sain edes jollain tavalla yhtenäisen kokonaisuuden kasaan.


♥ Marjut

Kommentit

 1. Näin juuri!!
  Seksikkyys on piirre, jonka jokainen varmasti näkee eri tavalla! Kumpa osaisimme pitää sitä omana itsenä olemista ja itsevarmuutta yleisesti seksikkäänä! Ulkoisesta habituksesta niinkään riippumatta.

  Jenna
  http://terksulife.blogspot.com/

  VastaaPoista
 2. Samaa mieltä! :) Muistan, kun Focus on Fashion Salla kirjoitti tästä aiheesta joskus vuosi sitten keväällä - hän on luonnostaan laiha ja puhui paineista, jotka tää nykynen lihastrendi aiheuttaa. Heräsin sillon ekaa kertaa miettimään, että niinhän se varmasti, mutta ei sen pitäisi mennä niin! Laihuutta tai lihaksikuutta ei koskaan pitäisi liittää terveyteen oletuksella, että lihaksikas on terve, laiha on sairas :(

  VastaaPoista
 3. Osuin ensimmäistä kertaa blogiisi ja täytyi tulla kommentoimaan koska oli niin hyvä teksti! Maailma ois niin paljon mukavampi paikka jos kaikki saisi olla tyytyväisiä juuri sellaisena kuin ovat. Antaa kaikkien kukkien kukkia:)

  www.karhusportscience.com

  VastaaPoista
 4. Kiva kun eksyit! :) Näinhän se on. Jokainen saa tehdä omalle kropalleen mitä haluaa, mutta siihen ei tulisi johtaa muiden mielipiteet.

  VastaaPoista
 5. Muistan kanssa Sallan kirjoituksen :) Tuolloin sitä ei tullut vielä ajateltua sen kummemmin, mutta nyt kun tuli tämä keskustelu ystävän kanssa niin aihe pomppasi vahvemmin esiin. Muistaakseni myös Pupulandian Jenni on kirjoittanut aiheesta aiemmin. Mutta nimenomaan, ihan yhtälailla ne hoikatkin ihmiset voivat olla hyvässä kunnossa ja terveitä, eikä se lihaksikkuus automaattisesti tarkoita terveyttä.

  VastaaPoista
 6. Sanos muuta! Valitettavasti ulkokuori on se mikä me ensimmäisenä nähdään ja sen perusteella tehdään jo monen monta analyysia ja ensivaikutelmaa. Mun mielestä ainakin itsevarmuus on seksikästä. Oli sitten minkä näköinen nainen tahansa.

  VastaaPoista
 7. Hyvä kirjoitus ja kiva blogi!

  On myös todella yksilöllistä, miten kroppa reagoi matalaan rasvaprosenttiin. Toisilla vatsat piirtyvät kauniisti esiin korkeammissakin rasvoissa ja hormonitoiminta pysyy normaalina. Toisilla taas kuukautiset jäävät pois jo ennen kuin koko sikspäkki tulee esiin. Rasvaton kroppa on kieltämättä upea, mutta ei kaikille mahdollinen tai terveellinen ylläpidettävä. Tärkeintä, kun jokainen löytäisi itselleen parhaan olomuodon niin, että kroppa vielä pelittää hormonaalisesti normaalisti ja voi syödä ja treenata kunnolla.

  VastaaPoista
 8. Kiitos! :)
  Se on ihan totta. Tällaiset jutut on todella yksilöllisiä ja juuri siksi pitäisi mennä niiden omien tuntemusten ja mahdollisuuksien mukaan.

  VastaaPoista
 9. Anteeksi kun takerrun lillukanvarsiin, mutta jotenkin tökkii jopa tuo "Skinny is not sexy - health is". Miksi pitää koko ajan miettiä omaa liikuntaa ja kehoa sen kautta, mikä on kaikkein seksikkäintä? Onko aina pakko liikkua miesten visuaaliset tarpeet täyttääkseen? Terveydessä on kyse jostain paljon olennaisemmasta kuin ulkoisesta seksikkyydestä. Anteeksi kielenkäyttöni, mutta oikeasti alkaa vituttaa aivan huolella nuo kuumilla naisvartaloilla höystetyt "elämänviisaudet". Jotenkin surullista, miten media seksistyy.

  VastaaPoista
 10. Oon sun kanssa täysin samaa mieltä. Itse en ajatellut tuota "sexy" sanaa sinä itsenään vaan ennemminkin yleisesti kauniina. Eli, että laihuus ei ole kaunista, mutta terveys on. Eikä liikuntaa todellakaan pitäisi harrastaa ulkoisella motivaatiolla vain sisäisellä. Mäkin aiemmin viljelin noita "elämänviisauksia" jonkin verran, mutta nyt kun niitä on alkanut vähä paremmin miettimään niin eipähän ne ihan niin viisaita olekaan.

  VastaaPoista
 11. Hyvä kirjoitus!
  On sitten vartalo millainen vain, niin kellään ei ole oikeus tulla puristelemaan toista kädestä ja sanomaan mielipiteitä toisen kropasta! (jos ei sitä nimenomaan ole valkultaan pyytänyt ;) ) Ymmärrän suuttumuksesi ja olen samaa mieltä!
  Kaikille vartalotyypeille löytyy niin arvostelijansa kuin ihailijansa, kunpa keskityttäisiin siihen ihailuun eikä arvosteluun ja annettaisiin jokaisen olla itse mitä haluaa :)

  VastaaPoista
 12. Kiitos! Nimenomaan. Se on eri asia, jos joku nimenomaan haluaa niitä arvioita omasta kropasta, mutta muuten pitäisi keskittyä juuri niihin positiivisiin juttuihin :) Ja kaikilla on erilainen maku!

  VastaaPoista
 13. Anoreksia on mielen sairaus, on typerää haukkua ketään anorektikoksi pelkästään sillä perusteella että henkilö on hoikka. Hoikka ja lievästi alipainoinen voi olla kuka tahansa ilman sairautta ja silloin jos oikeasti anorektisen ihmisen näkee, on mielessä kaikkea muuta kuin tuo "seksikkyys" ja "kauneus". Mikään ei ole niin vastenmielistä kuin anorektisen laiha ihminen muiden kuin ehkä sairaan ihmisen mielestä. Siitä huolimatta "Skinny is not sexy, health is" tekstin liittämisen lihaksikkaaseen kuntosalivartaloon voisi heittää kauas pois - bodaaminenkin voi mennä sairauteen ja pakkomielteeseen asti. Kuitenkin, tuo ei ainakaan auta syömishäiriöitä sairastavia parantumaan ainakaan henkisesti, syömishäiriöitä ja anoreksiaa kun on monenlaisia. Kyse ei ole sairaudesta jossa ihannoidaan laihuutta vaan omataan niin sairas kehonkuvan vääristymä että luullaan olevansa lihavia vaikka bmi olisi kuinka alhainen tahansa. Kunpa asiasta tietämättömät ja ns. itsekurin puutteessaan kateelliset laihuutta ja täydellisyyttä ihannoivat ihmiset vain keskittyisivät niiden terveiden ihmisten ylipainon hoitamiseen eivätkä leikkisi kallonkutistajaa ja "totuuden tietäjää" niiden kustannuksella jotka eivät itse tilaansa ole aiheuttaneet.

  Kauneus ja seksikkyys ei ole sitä kuinka lihava, laiha tai lihaksikas joku on. Kuka edes sanoo että pitäisi olla kaunis ja seksikäs niin kuin itse kukin asian mieltää? Niin, ei kukaan.

  VastaaPoista
 14. Oon täysin samaa mieltä sun kanssa ihan jokaisessa kirjoittamassasi asiassa!
  Monella tuntuu olevan vielä se harhaluulo (jopa joillakin lääkäreillä/terveydenhuollon ammattilaisilla), että anoreksia on vain fyysinen sairaus, vaikka todellisuudessa se on täysin psyykkinen. On hienoa, jos joku entinen syömishäiriöinen saa uuden vaihteen ja elämänsuunnan lihaskuntoharjoittelusta, mutta silti pitäis huomioida myös sen psyykkisen puolen parantuminen. Varmasti se tuollaisen muutoksen varrella vähän muuttuukin, mutta kuntosaliharjoittelu on kuitenkin nykyäänkin suurilta osin tavoitteellista (tämä tavoitteellisuus pursuaa mediasta nyt kun fitness-lajit ovat pinnalla), joten siinäkin varmasti tulee niitä "mun pitää näyttää tolta" -ajatuksia.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥