Siirry pääsisältöön

Ajaako yhteiskunta meitä epäsosiaalisuuteen?

Seuraavat esimerkit oon pistänyt merkille viime kuukausien aikana.


CASE 1
Astun taajamajunaan, joka vie mut Seinäjoelta Jyväskylään. Junassa kuulen kuulutuksen uudesta lippuautomaatista. Kävelen taajamajunan toiseen päähän ja katselen hetken tätä uutta kapistusta. Automaatti pyytää näyttämään junalipun tai vastaavasti ostamaan sen. Näytän puhelimestani junalippua viivakoodin lukijaan ja ruudulle ilmestyy junalipun tiedot. That's it - hyvää matkaa!

Ensimmäinen ajatus oli, että olipas helppoa. Muutaman kerran tuota kapistusta käytettyäni ajattelen asiaa uudelleen. Helppoa joo, mutta mitä käy junan konduktööreille, jotka ennen tulivat tarkastamaan lipun ja mahdollisen alennukseen oikeuttavan todisteen? Konduktöörejä ei luultavasti hetken päästä enää tarvita, koska on olemassa automaatti, joka tekee niiden työn. Joutuuko ne työttömiksi? Ja mites sitten me matkustajat? Me tullaan junaan, näytetään lippu tuolle kapistukselle ja istutaan omalle paikalle. Saadaan olla ihan hiljaa koko junamatkan ajan, jos niin halutaan. Kenenkään ei tarvitse edes ottaa katsekontaktia toiseen ihmiseen, jos ei niin halua..


CASE 2
Oon varannut ajan lääkärin vastaanotolle. Sairaalan saapuessani etsin ilmoittautumispisteen. Vastaanottovirkailija toteaa, että heillä on uusi elektroninen ilmoittautumisjärjestelmä käytössä. Nainen tulee näyttämään miten laite toimii ja parin painalluksen jälkeen laite tulostaa mulle ajanvaraustiedot; aika, vastaanottava lääkäri ja huone - ja ei muuta kun odottelemaan.

Saan olla sairaalassa puhumatta ja kehenkään katsomatta niin kauan, että lääkäri kutsuu mut huoneeseensa. Itse asiassa olin ihan varma, että siellä lääkärin huoneessakaan ei ole oikeaa lääkäriä, vaan joku automaatti jolle voin kertoa vaivani. Onneksi siellä kuitenkin oli oikea ihminen, lääkäri. Samaa en voisi sanoa niistä vastaanottovirkailijoista, jotka ennen otti ilmoittautumiset vastaan. Koskahan ne poistuu työpisteeltään? Saakohan ne siirron johonkin muualle vai loppuuko niiltä työt kokonaan?


CASE 3
Katselen nettikaupasta vaatteita. Klikkailen muutamia yksilöitä ostoskoriin ja valitsen noutotavaksi paketin. Joku erilainen nimi tällä noutotavalla oli, mutta ajattelen että eiköhän se jonnekin postiin päädy. Wrong. Paketti on lopulta päätynytkin pakettiautomaattiin. Menen läheiseen supermarkettiin, klikkailen tekstiviestillä saamani tiedot elektroniselle näytölle ja yksi kapsituksen luukuista aukeaa. Siellähän se mun paketti on. 

Voin klikkailla ostokset kotona. Voin hakea paketin automaatista. Voin palata kotiini pakettini kanssa. Tämä kaikki onnistuu ilman yhtäkään ihmiskontaktia. Ei tarvita puhetta, ei katsetta. Vain minä ja automaatti. Kätevää vai onko?

En kiellä ollenkaan, etteikö tällaiset automaattipalvelut helpottaisi monen ihmisen asiointia. Samalla mun mielestä ne kuitenkin vähentävät työpaikkoja ja epäsosiaalistavat ihmisiä. Nykyään ei tarvitse lähteä kotikolostaan mihinkään, vaan lähes kaiken voi hoitaa kotoa käsin. Laskut, ruuan tilaamisen, vaatteiden tilaamisen ja niin edelleen. Mitä te ootte mieltä, ajaako yhteiskunta meitä epäsosiaalisuuteen? 

Kuvat (1,2,3)

♥ Marjut

Kommentit

 1. (Pahoittelut jos tää kommentti tuli/tulee monta kertaa, mulla on sekoileva nettiyhteys :-D)

  Ajatuksia herättävä postaus, en ollutkaan ennen juuri näitä asioita miettinyt tältä kannalta. Esimerkiksi yksinäiselle (tai muuten yksinasuvalle) kanssakäyminen "vain" jonkun virkailijankin kanssa voi olla tärkeä osa arkea, niin onhan tälläinen koneellistuminen siltä osin kurjaa. Me ihmiset kun ollaan kai kuitenkin laumaeläimiä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tullut :)
   Nimenomaan. Ja vaikka se yksinäisyys ei olisi täysin itse aiheutettu tila, niin sille annetaan kyllä yhteiskunnan puolesta tukea ainakin tältä osin!

   Poista
 2. Osittain ehkä juu, mutta paljon riippuu myöskin ihmisistä itsestään. Jos vain lähtee kauppaan eikä tilaa niitä vaatteita taikka ruokia. Vaatteidan kohdalla itse en paljoa netin kautta tilaile, ihan vain sen takia, koska sovittaminen onnistuu vain kaupoissa. Tai en sit tiedä, onko noilla tilatuilla vaatteilla joku tietty palautusaika jos ei olekkaan sopiva? Helpompaa kuitenkin kaupassa.
  Tuo junalipun tarkistaminen, se vie konnareilta työtä, juu, mutta samalla toisaalta työllistää tarkastajia, koska ilman niitä kaikki menisivät vain pummilla! Jollei sitten siihenkin keksitä jotain systemmaa :D
  Kyllä sen ne helpomman perään haikailijatkin jossain vaiheessa huomaavat kuinka paljon epäsosiaalisuus vie pois tiettyjä juttuja, fiiliksiä. Minäkin olen joskus ollut hyvin epäsosiaalinen, nykyään en, ja mielestäni sosiaalisuus on tuonut paljon hyvää jokaiseen päivään! :)
  Onnistuimpas kirjoittamaan sekavasti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on ihan totta. Kaikille se ei ole kuitenkaan helppoa lähteä sinne ihmisten ilmoille ja nyt kun siihen ei ole tarvettakaan, sitä saattaa erkakoitua neljän seinän sisälle :/
   Onhan lähes kaikilla (ellei jopa kaikilla) nettikaupoilla kattava palautusaika, mutta itsekin harvoin ostelen tiettyjä vaatteita netin kautta, koska niitä ei pääse kokeilemaan. Helpompi mennä kauppaan ja kokeilla siellä :)
   Se onkin kummallista, että kertaakaan en oo nähnyt tarkastajia tuossa junassa. Kukaan ei edes tarkasta opiskelijakortteja nykyään, kun tuo uusi systeemi on tullut. Mutta VR:hän tässä häviää, kun matkustajille annetaan vapauksia enemmän :'D

   Sosiaalisuudella saa paljon takaisin. Joillekin se merkitsee vielä enemän kuin toisille. Mutta se on totta, että se tuo paljon "valoa" joka päivään :)

   Poista
 3. En tiedä painoinko vahingossa jo yhden kommentin menemään, joka jäi kesken, mutta jos painoin niin sitä ei tarvi huomioida! :D Itse oon just junissa töissä ja samaa asiaa kauhistelen, kun tulevaisuutta siinä työssä ei enää ole. Nyt on meneillään onneksi esim. lähiliikenteen saralla kampanja konnareiden puolesta ja todella toivon että suunniteltu junaliikenteen pyörittäminen ilman konnareita ei toteutuisi. Se työpaikkojen menetyksen määrä on jo yksi syy, mutta toinen myös se, että miten turvattomia paikkoja junista voi tulla jos siellä ei ketään ole valvomassa. Ei siinä auta sitten itkut, kun jotkut häiriköivät junassa ja kukaan ei heitä ulos. :/ Toivotaan nyt parasta!

  Itse olen tykännyt muutamista uudistuksista, joissa kone on korvannut ihmisen, mutta tilanteet, joissa kaikki ei mene niin kuin pitäisi, helposti muistaa arvostaa taas niitä työntekijöitä. :D Samaten huolestuttaa se miten paljon ihmisiä jää ilman töitä. Tykkään esimerkiksi itsepalvelukassoista kaupoissa, mutta jos ei olis muita kuin niitä, työttömyys sen kun kasvaisi. Koen myös että se ihmiskontakti on tärkeä ja näin yksinasuvana ihmisenä joskus oikeasti ei tule päivässä puhuttua ääneen muille kuin kaupan kassalle ja tyyliin jollekin bussikuskille! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo turvattomuus on ihan totta! Aikooko ne tosiaan saada kaikki konnarit pois? myös Pendolino ja Intercity -junista? :oo

   Ihmiskontaktin koen mäkin tärkeäksi, varsinkin ihmisille, joilla sitä ei arkipäivän aikana muuten tulisi :) Tietty hyvä puolihan kaikissa automaattijutuissa on, mutta toivottavasti sentään niillä ei korvata kaikkia työntekijöitä paikassa tai toisessa.

   Kiva Tiia kun kommentoit, muistan sut vielä vuosi sitten bloggerin ajalta! :))

   Poista
  2. Ai muistat! :D Mäkin muistelin et sä joskus aikoinaan kommentoit mun blogiin ja näköjään olin ihan oikeassa, haha. Oon täällä sun blogia lueskellut, mutta tuntuu että ei tuu kommentoitua moniinkaan blogeihin juuri koskaan! Nyt, kun on taas itse bloggaillut, on aktivoitunut senkin suhteen. :D

   Mutta tosiaan kaukojunissa siis pysyy kyllä konnarit ainakin mun tietojen mukaan ihan normaalisti eli niissä Pendoissa ja IC:ssä. :) Täällä Helsingin seudun lähijunissa vaan on suunnitteilla että 2016 ei olis enää ainakaan tietyissä junissa konnareita. :/

   Poista
  3. Hehh, jeps! Joo mullaki se aina jää, vaikka kyllä tietää bloggaajana miten kiva niitä kommentteja on saada! :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥