Siirry pääsisältöön

Porridge time

Ihanaa keskiviikkoaamua!

Kuinka moni aloitti aamunsa puurolla? Mä tein keväisen mansikkaisen aamupuuron, johon saatte ohjeen myöhemmin tässä postauksessa :) Oon muutaman muun bloggaajan tavoin mukana Indiedaysin ja Elovenan kampanjassa, jossa meidät bloggaajat haastettiin mukaan puuroviikoille kehittelemään erilaisia puuroreseptejä viikon jokaiselle päivälle.

Puuro mielletään helposti aamupalalle, mutta pientä mielikuvitusta käyttämällä se soveltuu myös mainiosti muille päivän aterioille. Tiesittekö, että Kööpenhaminassa on ravintola, joka tarjoaa jopa yhdeksän ruokalajin puuroillallisia? Kuulostaa aika mielenkiintoiselta! 


Puuro on perinneruokaa. Sitä on tarjolla useimmissa aamiaispaikoissa, ja ties kuinka monessa suomalaisessa taloudessa syödään puuroa aamupalaksi. Mä oon huomannut syöväni puuroa yleensä silloin, kun mulla on tietty aikataulu esimerkiksi töiden takia. Joulun aikaan söin puuroa aina aamupalaksi ennen kuin lähdin töihin, Samoin kesällä kesätöiden aikaan.

Aika usein perinneruokia aletaan muuntaa sen hetkiseen trendiin sopivaksi. Kaikki varmaan ovat huomanneet, että puurokin on saanut tuoreversionsa samaan aikaan kun yhä useampi ihminen panostaa ruokansa tuoreuteen ja puhtauteen. Itsekin oon kokeillut tuorepuuroa ja tykästynyt siihen kovasti! 

Nykyään ollaan onneksi ymmärretty, että vaikka lapsuudessa eteen oltaisiin annettu lautasellinen puuroa voisilmällä tai marjoilla, niin samaa kaavaa ei tarvi toistaa koko elämänsä ajan. Puuroa tuunataan mitä erikoisemmilla lisukkeilla ja mun mielestä juuri noiden lisukkeiden avulla puurosta saa joka päivälle uuden makuelämyksen. Kyllä vähemmästäkin alkaa kyllästyttää, jos kaurapuuroa vetelee joka päivä ilman mitään lisukkeita ;)



Söin pitkään ruishiutaleista tehtyä puuroa, koska ajattelin että ruis on terveellistä, joten ruispuuro on tosi terveellistä :'D Okei en nyt sentään pelkästään tuon takia.. Aiemmin kaurapuuro on maistunut mun suuhun ihan puulta, kun taas ruispuurossa on ollut jotakin makuakin. Nykyään asia on kääntynyt täysin päälaelleen ja tykkään kaurapuuron mausta paljon enemmän. Pienenä taas hoitotäti teki aina välipalaksi vispipuuroa ja söin sitä aivan hulluna - se oli niin hyvää! Taisinpa sen legendaarisen "syö puuroa, niin susta kasvaa iso tyttö" -lausahduksenkin kuulla muutamaan kertaan :D

Itseasiassa tuosta mukavasta vispipuuro-muistosta ja edessä häämöttävästä keväästä sain inspiraation mun puuroviikon ensimmäiseen puuroon.


Keväinen mansikka-vadelmapuuro

kourallinen mansikoita
kourallinen vadelmia
2 rkl auringonkukansiemeniä
1/2 tl vaniljasokeria

Käytin tässä reseptissä pakastemarjoja, joten laitoin ne aluksi kuumaan veteen kiehumaan, Parin minuutin kuluttua lisäsin hiutaleet, vaniljasokerin ja noin puolet auringonkukansiemenistä marjojen joukkoon. Sekoittelin puuroa hieman ja annoin sen hautua kannen alla viitisen minuuttia. 

Ensi viikolla jaan teidän kanssa muita puuroviikon reseptejä, joten olkaahan kuulolla! Kannattaa myös käydä osallistumassa lukijakilpailuun, jossa omaa suosikki puuroreseptiä kommentoimalla voi voittaa runsaan tuotepaketin ekä Iittalan Elovena-aiheisen mukin. Lukijakilpailu löytyy täältä.

Kertokaas ihmeessä millaisia puuromuistoja teiltä löytyy?

♥ Marjut

Kommentit

  1. Näyttää herkulliselta! Mä olen alkanut vasta muutama kuukausi sitten keittelemään puuroa aamupalaksi ja alkaa vähän jo tökkiä. Gluteenittomuuden vuoksi voin syödä vain puhdasta kaurapuuroa (näistä perinteisemmistä lajikkeista) ja onneksi kyllä tykkään siitä. En vain jaksa aamuisin laittaa kuin juuri tuon voisilmän ja vähän sokeria sekä maitoa, niin eipä se oikein makuelämys ole. Tarttis joskus jo ihan terveellisyydenkin vuoksi kokeilla marjoilla tai vaikka edes marjakeitoilla. :D Ehkäpä koitan tätä reseptiä ensimmäiseksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos!
      Kannattaa ehdottomasti kokeilla; siihen marjojen tai marjakeiton laittamiseen ei kuitenkaan mene sen enempää aikaa kuin voisilmän tms :) + saattaa olla että kyllästyminenkin katoaa!

      Poista
  2. Marjoja ja hedelmänpaloja ,,, nam nam ... Ja versioita on vaikka kuinka :D . Tai kokeile vaikka suklaanpala, se sulaa sinne kuumaan puuroon kivasti .
    itsekin olen gluttis :) Eikä aamu ala ilman kaurapuuroa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan! Vain taivas on rajana :) Elovenalta on tullut itseasiassa uutuus herkuttelupuuro ,joka sisältää suklaata ;)

      Poista
  3. Nämä sun kuvat on aina vaan niin kauniita <3 Ja hei, puurokamppis on loistava. Puuro on niin pop, että siitä sais kaikki kirjotella enemmänkin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Marissa, huomenna on tulossa vähän lisää kivoja kuvia :) ♥ Puuro on todellakin pop!

      Poista
  4. Minä suosittelen kaikille tattaripuuroa. Sitä voi tehdä kerralla enemmän ja ottaa sitten kulhoon sopivan satsin, lämmittää vähän mikrossa. Vaihtelua siihen saa voisilmällä, marjoilla tai millä vain. Luontaisesti gluteeniton ja yksi harvoista täydellisistä proteiinilähteistä - sisältää kaikki aminohapot:) Ja maistuu todella hyvältä. Itse teen uunipuurona siten, että huuhdon 2 dl rikottuja tattareita ( vähän paahdettujakin ovat, liettuasta tulee hyviä ), laitan yöksi likoamaan. Aamulla pistän öljyllä voideltuun uunivuokaan tattarit, 1 tl suolaa ja maitoa sen verran, että peittyvät. Laitan vartiksi 200 asteiseen uuniin ja sitten lasken lämmön n. 150 asteeseen ja annan hautua pari tuntia. Tosi helppo ja nopea tehdä:) Jos laittaa aamulla päivän ajaksi likoamaan, niin saa illalla haudutella puuron.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kerran maistanut tattaripuuroa, mutta sen maku ei miellyttänyt. Täytyypä koittaa sun vinkkiä ja antaa sille uusi mahdollisuus! :)

      Poista
  5. Oksensin puurot lähes joka aamu tarhassa ja sitten soittoa äitille, että haeppas Johanna kotiin kun taitaa olla kipeä taas. Ja tätä jatkui aika pitkään kunnes tarhantädit vihdoin uskoi ettei se pysy sisällä ja sain olla ilman aamupalaa. Meni pitkään ennen kuin opin tämän kokemuksen takia syömään puuroa. Olin 15-vuotias ja oltiin eräällä Iisalmelaisella navetalla tutustumassa kaverin kanssa ja siellä sitten tarjottiin aamupalaksi neljänviljanpuuroa voisilmällä ja sokerilla...njams siitä sitten syntyi hyvä muisto puuroon ja osaan sitä nykyään syödä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jopas! Etkö vain tykännyt puurosta silloin lapsena? Aika jännä, että hoitajilla kuulosti menevän kauan ennen kuin he ymmärsivät mistä on kyse. Mutta et ole varmasti ainoa jolla on huonoja puuromuistoja lapsuudesta :) Onneksi oot päässyt "kammotuksesta" yli!

      Poista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥