Siirry pääsisältöön

Mitä ovat ravintolisät?

Opiskeluaikana olen tehnyt seminaarityön liittyen ravintolisiin ja ajattelin jakaa aiheesta tällaisen informatiivisen postauksen. Toivottavasti tämä selkeyttää ravintolisäviidakossa kamppailijoita! Suurin osa tekstistä on suoraan seminaarityöstä kopsattua, joten älkää ihmetelkö virallista ja loppuun hiottua kieltä, jota täällä blogissa muuten harvemmin esiintyy ;)

Maa- ja metsätalousministeriön määrittelee ravintolisän seuraavasti: 
Ravintolisällä tarkoitetaan puristeena, kapselina, pastillina, tablettina, pillerinä, jauheena, tiivisteenä, uutteena, nesteenä tai muussa vastaavassa annosmuodossa myytävää valmiiksi pakattua valmistetta, jota pidetään kaupan elintarvikkeena, jota nautitaan pieninä mitta-annoksina ja josta saatavalla energiamäärällä ei ole merkitystä ruokavalion kannalta. Ravintolisän tarkoitus on sille ominaisten ravintoaineiden tai muiden aineiden vuoksi täydentää ruokavaliota tai muulla tavalla vaikuttaa ihmisen ravitsemuksellisiin tai fysiologisiin toimintoihin. Ravintolisällä ei tarkoiteta valmistetta, joka lääkelain nojalla luokitellaan lääkkeeksi.” 

Ravintolisät ovat tuoteryhmä, joka sijoittuu elintarvikkeiden ja lääkkeiden välimaastoon. Ne erottuvat lääkkeistä siten, että niitä ei ole tehty sairauksien lievittämistä, ehkäisemistä tai parantamista varten, vaan täydentämään ruokavaliota. Joissakin tapauksissa voidaan kuitenkin saada aikaan vaikutuksia, jotka poikkeavat tietyn ravintoaineen normaalista ravitsemuksellisesta vaikutuksesta. Tällaisia tapauksia on esimerkiksi tiettyjen vitamiinien runsas käyttö. Juha Hulmia aka Lihastohtori jakaa ravintolisät kolmeen eri ryhmään niiden lääkemäisyyden ja ravintomaisuuden perusteella. Erityisruokavaliovalmisteet/lisäravinteet

Nämä valmisteet ovat tavallisten elintarvikkeiden kaltaisia, mutta ne eroavat elintarvikkeista koostumuksessa ja valmistustavassa. Esimerkiksi erityisruokavaliovalmisteisiin kuuluvat hiilihydraatti- ja proteiinilisät eroavat tavallisista elintarvikkeista muun muassa vähäisessä rasvapitoisuudessa ja imeytymisnopeudessa. Erityisruokavaliovalmisteita käyttävät pääsääntöisesti urheilijat ja jonkin verran myös tavalliset kuntoilijat. He käyttävät valmisteita energiatason ylläpitoon harjoituksen aikana (hiilihydraattilisät) sekä harjoituksen jälkeiseen palautumisprosessiin (palautumisjauheet, proteiinilisät). Erityisruokavaliovalmisteita ovat muun muassa urheilujuomat, proteiinijauheet, palautumisjuomat sekä erilaiset energiageelit ja -patukat.


Ravintoainevalmisteet

Tällaisia valmisteita ovat kaikki markkinoilla kivennäisaineiden ja vitamiinien lähteenä markkinoitavat tuotteet sekä kalaöljy ja muut rasvahappoja sisältävät valmisteet. Ravintoainevalmisteita käytetään yleensä esimerkiksi laihduttamisesta tai yksipuolisesta ruokavaliosta johtuvien ravintoainepuutosten korjaamiseen. Käytetyimpiä ravintoainevalmisteita ovat erilaiset vitamiinit sekä kalaöljy.

Erityisvalmisteet

Verrattaessa muihin ryhmiin, erityisvalmisteet muistuttavat ravintolisistä eniten lääkettä. Erityisvalmisteita, jotka ovat tavallisesti pillerin tai kapselin muodossa, käytetään tavallisen ruuan ohella, ja niiden vaikutustapa on lähempänä farmakologista kuin ravitsemuksellista vaikutusta. Näiden valmisteiden pääominaisuus on, että ne sisältävät ravintoaineita enemmän kuin tavallisesta ruuasta on mahdollista saada. Erityisvalmisteita on muun muassa yksittäiset aminohapot, energia-aineenvaihdunnan välituotteet (metaboliitit), rohdokset ja stimulantit. 

Ennen tämän aiheen tutkimista ja opiskelua mulla oli pitkälti käsitystä, että lisäravinne-nimike tarkoittaa sekä vitamiinilisiä, proteiinilisiä, hiilihydraattilisiä jne. En ollut aiemmin kuullutkaan tällaisesta ryhmittelystä, mikä itseasiassa selkeyttää hommaa kummastikin. Eikö vain? Seuraavassa postauksessa kerron mitä ravintolisiä itse käytän :)

Lähteet:
Ilander Olli, Borg Patrik. ym. 2008. Liikuntaravitsemus.
MMM:n asetus ravintolisistä 78/2010. 

Mukavaa keskiviikkoa kaikille!

♥ Marjut

Kommentit

 1. Ihanan pirteä blogi ja hyvää asiatietoakin mukana. Siksi nimesin sinut Liebster Awardin saajaksi! :)
  http://uuteenminaan.blogspot.fi/2015/09/liebster-award.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Noora! En ole kovin innokas haasteiden levittäjä, mutta katsotaan jos tällä kertaa innostuisin! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥