Siirry pääsisältöön

Vinkkejä Pariisiin matkustaville


Pariisi oli upea ja voin suositella sitä jokaisen kaupunkilomakohteeksi! Koostin Pariisiin matkustaville vinkkejä eri aihepiireistä - toivottavasti näistä on teille hyötyä! :)


Liikkuminen
Pariisissa kulkee kattava metroverkosto (14 eri linjaa) sekä RER-juna (viisi eri linjaa A-E), jolla pääsee kätevästi esimerkiksi lentokentille (Orly & Charles de Gaulle) ja muihin kauempana oleviin kohteisiin. Yksi metrolippu (lippu t+, 1-2 alueille) maksaa 1,80 € ja se on voimassa puolitoista tuntia ensimmäisestä käyttökerrasta. Tuolla lipulla voi käyttää vapaasti metroja ja RER-junia 1-2 alueilla sekä busseja. Päivän rajaton metrolippu maksaa noin 12 € ja kymmenen kerran metrolippu noin 14 €. Tuollainen päivän rajaton metrolippu kannattaa hankkia ainoastaan silloin, jos tulee käyttämään metroa päivän aikana yli seitsemän kertaa. Metroverkostoon on olemassa myös Paris visite-kortteja, joita voi ostaa eri alueita kattavana ja eri aikaväleille sidottuina. Luin näistä visite-korteista ennen matkaa, mutta lopulta ei hankittu niitä, koska ei kuljettu metroilla niin paljoa.

oma kokemuskävellen pääsee moneen paikkaan, mutta jos on tiukemmalla aikataululla liikenteessä, niin metro on silloin erinomainen ja nopea kulkutapa. Metroja menee seitsemän minuutin välein ja me ei koskaan jouduttu odottamaan metroa yli kahta minuuttia, vaikka oltiin mihin aikaan liikenteessä. En tiedä mihin aikaan/millaiseksi liikennöinti iltaisin vähenee, koska ei kuljettu metroilla enää siihen aikaan. Metrokartta saattaa näyttää aluksi hieman hasardilta (varsinkin jos on maalainen, niin kuin allekirjoittanut), mutta siitä pääsee kyllä nopeasti jyvälle! Kunhan muistaa aina lähteä oikeaan suuntaan eli katsoo kartasta metron päätepysäkin siihen suuntaan mihin on menossa ja valitsee oikean numeron, - niillä pääsee perille takuuvarmasti :)

Lisätietoja metro-/junaliikenteestä voi lukea täältä.

Alueet
Pariisissa eri alueista puhutaan nimellä "zone". Pariisi on jaettu yhteensä viiteen alueeseen, ja mitä kauemmas menee, sitä kalliimpaa sinne on matkustaa - loogista! Suurin osa ydin Pariisista kuuluu 1-2 alueeseen ja noiden alueiden sisällä pääsee kulkemaan ylempänä mainitsemallani 1,80 € metrolipulla. Orlyn lentokenttä (joka toimi meidän lähtö/tulo lentokenttänä) ja Versailles'n palatsi sijatsee zone 4:lla, kun taas Pariisin suurin lentokenttä Charles de Gaulle sijaitsee zone 5:llä. Kauemmas matkustaessa hinta nousee melkoisen paljon, mistä tässä yksi esimerkki:

Siirtyminen Pariisin ydinkeskustasta, Palais-Royalin metroasemalta, Orlyn lentokentälle:
Ensin otetaan metro numero 1 Palais Royal Musee du Louvre -> Chatelet. Kävellään Chatelet:lta viereiselle metroasemalla Chatelet Les Halles, mistä otetaan RER-juna B kohteeseen Antony. Tämä lysti maksaa 1,80 €/hlö, koska liikkuminen tapahtuu 1-2 zoneilla. Antonysta otetaan Orlyval-juna, joka kulkee Orlyn lentokentän ja Antonyn välillä säännöllisin väliajoin. Tämä juna maksaa noin 9 €/hlö. Pariisin ydinkeskustasta Orlyn lentokentälle (tai toisinpäin) pääsee metroilla ja junilla siis noin 11-12 € hintaan. Tämä on tietääkseni halvin vaihtoehto verrattaen esimerkiksi taksiin (40-50 €) tai bussiin (20 €)Ruoka
Pariisin ruuan hintataso on hyvin Suomen luokkaa. Tarjontaa löytyy moneen makuun ja monenlaiselle lompakolle. Useimpien turistikohteiden läheisyydessä olevat ravintolat/kaupat/kioskit ovat jokseenkin ylihinnoiteltuja, joten kunhan jaksaa kävellä hieman etäämmälle nähtävyyksistä, saa samanlaista tai jopa parempaa ruokaa muutamaa euroa halvemmalla hinnalla. Aamupala paikasta riippuen on noin 10-12€/hlö ja useimmissa paikoissa on tarjolla joko ranskalainen (patonki, croissant, tuoremehu, kahvi - kuva yllä) tai englantilainen (paahtoleipä+marmeladi, paistettu muna, tuoremehu, kahvi) aamiainen. Ruokapaikoissa, joissa tarjoillaan pöytään, on kohteliasta antaa muutama euro tippiä.

oma kokemus: käytiin kaksi kertaa "ulkona" syömässä aamiaista ja kerran hotellilla. Parhain ja selvästi halvin aamiainen syötiin kuitenkin silloin, kun haettiin lähikaupasta eväät ja syötiin ne joko hotellilla tai puistossa. Aamupalan jälkeen lähdettiin aina kiertelemään paikkoja, joten kunnolla syötiin seuraavan kerran vasta illemmalla. Käytiin halvoissa ravintoloissa, joissa molempien pääruuat+juomat maksoi yhteensä 30-40 €. Täälläkin jo aiemmin mainittu vietnamilainen ravintola oli meidän reissun ykköspaikka (ensimmäiset ruokakuvat yläpuolella), joten mikäli maukas, hyvä ja halpa ruoka kiinnostaa, Bar le Rousseau löytyy osoitteesta 72 Rue Jean-Jacquess Rousseau. Kuvista alhaalla vasemmalla ollaan Bistro Victoires -ravintolassa, joka löydettiin netin suositeltujen ravintoloiden kautta. Ruoka oli ihan ok, mutta kuten näette: lautasella oli perunamuusia, kastiketta ja kanaa - siinäpä se. Salaatit olisi ilmeisesti pitänyt ymmärtää tilata erikseen :'D


Majoittuminen
Pariisissa on hotelleja monenlaiselle matkaajalle. Löytyy kaikkea viiden tähden hotelleista hostelleihin. Me varattiin oma hotellimme hotels.com:n kautta, koska heidän asiakkaanaan saa hyviä tarjouksia solkenaan. Meidän hotelliksi valikoitua Tim Hotel Palais Royal, jonka sijainti osoittautui täydelliseksi! Hotelli sijaitsi Ihan Palais Royalin ja Louvre-museon lähellä ja lähin metro oli noin 50 metrin päässä. 

Tajusin nyt vasta jälkeen päin, etten ottanut yhtäkään kunnon kuvaa hotellihuoneesta. Meidän huone oli kuitenkin todella viihtyisä, kompakti kokonaisuus. Löytyi ihanan iso sänky, kahvi-/teevälineet, tv ja pienehkö, mutta toimiva kylppäri. Hotellin henkilökunta oli todella ystävällinen, monikielinen ja neuvoi meitä mielellään metrojen ja nähtävyyksien kanssa. Oltiin tuolla koko reissun ajan eli yhteensä viisi yötä. Huone oli siistitty joka päivä, kun palattiin hotellille kaupungilta. Tuota arvostin kovasti, vaikka koen ettei esimerkiksi pyyhkeitä olisi tarvinnut vaihtaa joka päivä :) Tämä hotelli oli luokiteltu kolmen tähden hotelliksi (joillakin sivustoilla jopa vain kahden tähden), mutta meidän kokemus oli kyllä enemmän neljän tähden hotellin arvoinen! Hinta-laatusuhde oli tässä hotellissa erinomainen; maksettiin yötä kohden hieman päivistä riippuen noin 75-95 €. Tätä hotellia voin siis lämpimästi suositella kaikille Pariisiin matkustaville :)
Nähtävyydet
Nähtävää Pariisista löytyy vaikka millä mitalla. Listaan tähän nyt mun mielestä vierailemisen arvoiset paikat, joissa vierailtiin oman reissun aikana:

Eiffel - ei lisättävää. Tämä nyt on vaan yksi niistä must see -kohteista. Jos haluat ylös, varaudu jonottamaan useampi tunti. 
Arc de Triomphe / Riemukaari - samaan kaartiin Eiffelin kanssa.
Museé du Louvre - mikäli taide yhtään kiinnostaa niin kannattaa käydä. Vähintäänkin katsomassa kuuluisa Mona Lisa. Jos haluatte kierrellä kunnolla ja rauhassa niin varatkaa koko päivä! Euroopan unionin alle 26-vuotiaat pääsee ilmaiseksi sisään, muuten normaali aikuisen hinta on 15 €.
Notre Dame - must see. sisälle pääsee ilmaiseksi, mutta kierroksesta ja/tai torniin pääsystä täytyy maksaa.
Palais Royal - upea sisäpiha ja mahtava kuvauspaikka!
Tour Montparnasse - 58-kerroksinen pilvenpiirtäjä. Ehdoton must see! Ylöspääsy maksaa aikuiselta 15 €, mutta opiskelijakorttia näyttämällä hinta on 11,70 €.
Pont des Arts - se kuuluisa rakkauden silta, johon voi jättää oman lukon rakkaan kanssa. Täällä voi poiketa vaikka iltaisella kävelyreissulla!
Jardin des Tuileries - upea puisto ihan louvren lähettyvillä. Oivallinen paikka piknikille, lenkkeilylle tai käveleskelylle.
Galeries Lafayette Hausmann - jumalattoman kokoinen ostosparatiisi. Kattoterassilla kannattaa käydä myös!

Näissä ei kohteissa ei tällä kertaa käyty, mutta ensi kerralla käydään varmasti!
Pantheonin temppeli, Versailles'n palatsi, Jardin du Luxembourg, La Defense
Ostokset
Pariisia ei turhaan sanota shoppailijan paratiisiksi. Hintataso on melko samanlainen kuin Suomessa, mutta tarjontaa löytyy huomattavasti kattavammin (noh ylläri, olisin huolissani jos ei löytyisi...)

Luksusliikkeitä löytyy erityisesti pariisin pääkadun Avenue des Champs-Élysées'n varrelta. Galeries Lafayette Hausmann on Stockmannin tyylinen valtava tavaratalo, josta löytyy niin ikään luksusmerkkejä joka lähtöön. Lafayetten ympäristöstä löytyy myös muun muassa Mangon ja Zaran liikkeet. 

Ketjuliikkeitä löytyy muun muassa Rue de Rivolin varrelta (mm. Zara, Mango, Bershka). Forum des Halles on maan alla sijaitseva ostoskeskus, mistä löytyy suurin osa ketjuliikkeistä saman katon (tässä tapauksessa maan) alta. Sinne kannattaa suunnata, jos haluaa shoppailla tehokkaasti monissa ketjuliikkeissä. Sieltä löytyy muun muassa Aldo, Bershka, Esprit, Forever 21, GAP, H&M, Levi's, New look, Mango, Sephora ja Zara.

Tässäpä oli mun vinkit Pariisiin! Kyselkää ihmeessä, jos on jotain kysyttävää esim. lennoista tai muista asioista, mistä en tässä puhunut erikseen :)

♥ Marjut

Kommentit