Siirry pääsisältöön

Vaativatko tykkäykset pakkelia ja paljasta pintaa?

Tämän päiväinen postaus venyi näin myöhälle, koska oon ollut porukoilla auttelemassa huomisten juhlien valmisteluissa. Hetki sitten saavuin kotiin ja nyt pääsin vihdoin koneen äärelle viimeistelemään tämän päiväisen postauksen :)

Kaikki jotka seuraavat Janni Hussia ja/tai Lotta Hintsaa Instagramissa eivät ole voineet olla huomaamatta heidän yhteistä kampanjaa nimeltä Girl like me. Girl Like me on näiden kahden upean naisen luotsaama kampanja, jonka tarkoituksena on herätellä naisia arvostamaan itseään ja toisia naisia. Kampanjaan sisältyi koulukiertue, jossa Janni ja Lotta keskustelivat eri koulujen 9-luokkalaisten tyttöjen kanssa muun muassa itsetunnosta ja minäkuvasta.

Janni ja Lotta tekivät myös eräänlaisen some-kokeen kampanjan aikana. He jakoivat sosiaalisessa mediassa ensin yhteiskuvan, jossa he olivat hyvin luonnollisia ja tavallisissa vaatteissa (linkki kuvaan tässä). Hetki tämän kuvan julkaisun jälkeen he jakoivat toisen lähes identtisen kuvan, mutta tällä kertaa he olivat viimeisen päälle tällättyjä päästä varpaisiin (linkki toiseen kuvaan).

Täältä voitte nähdä some-kokeen lopputuloksen. Lukekaa myös Jannin kirjoittama kuvateksti! Kukaan ei varmaan ylläty, että "tällätympi" kuva oli tykätympi, katsotumpi ja keräsi enemmän kommentteja. Jannin kirjoittaman kuvatekstin mukaan myös 9-luokkalaiset tytöt laittaisivat someen mielummin "tällätyn" kuin luonnollisen kuvan. Sen sijaan luonnolliselle kuvalle oli tyttöjen mielestä paikka esimerkiksi kotona jääkaapin ovessa. Tästä päästäänkin siihen, että mihin some meitä ajaa? Tämän kampanjan ja monien omien havaintojen perusteella voisin sanoa, että se näyttää ajavan juuri siihen, että vain täydellinen ja viimeistelty kelpaa someen, mikäli haluaa saada tykkäyksiä, kommentteja ja katselukertoja mahdollisimman paljon. Me eletään nykyään mun mielestä yhä enemmän ja enemmän ulkonäköpainotteisessa yhteiskunnassa ja sosiaalinen media on mun mielestä yksi syy tämän suuntauksen kasvuun.

Mä en edes voi kuvitella miten paljon nuoret kokee onnistumista/iloa/hyväksyntää siitä, että he saavat somessa kuvilleen mahdollisimman paljon tykkäyksiä, kun sitä kokee ihan aikuisetkin! Sitten kun ajatellaan, että kaveri sai paljon enemmän tykkäyksiä ja kommentteja, koska oli kuvassa pikkupikkushortseissa ja topissa niin mihis se sitten näitä nuoria ajaa? Harmittavan usein varmasti juuri samantyylisten kuvien ottamiseen,

Mun tekee oikeasti ihan pahaa edes ajatella, että meillä on tällainen kulttuuri kasvamassa. Mä en oo tämän asian kohdalla niinkään huolissani aikuisista ihmisistä, koska heillä itsetunto, minäkuva ja -käsitys ovat suurimmaksi osaksi jo rakentuneet vahvalle pohjalle, mutta nuoret sen sijaan. Nuorena etsitään itseä ja kokeillaan rajoja - ollaan todella haavoittuvaisia.


Kun ajattelen omaa teini-ikää niin kyllä mä ainakin koen olleeni todella haavoittuvainen. Mulla on ihan yhtälailla ollut ulkonäköpaineita, vaikka some ei edes ollut silloin vielä niin kovassa huudossa kuin nykyään! Jotkut puskee tämän vaiheen läpi lähes horjumatta, jotkut taas kaatuu armottomasti maahan. Jotkut onnistuu kapuamaan sielä maasta ylös helpostikin, kun taas toisilla siihen saattaa mennä vuosia.

Onhan tällaisen kulttuurin kaikkoamisen toivominen vähän sama, kun toivoisi ettei kenenkään maan tarvisi koskaan enää sotia toista maata vastaan. Mun mielestä on kuitenkin hienoa, että tähän aiheeseen on kiinnitetty huomiota ja sitä tuodaan esille mediassa. Tulevana liikunnanopettajana mä koen, että mulla on tulevaisuudessa tietty vastuu juurikin tällaisten asioiden valistamisessa ja sen takia olin todella kiitollinen kun törmäsin tähän Jannin ja Lotan kampanjaan.

Nämä kuvat otettiin tänään keskellä syksyistä hyytävän viileää, mutta aurinkoista päivää. Meikit jäi aamulla pussukan pohjalle ja hiuksissa ei oo tökötin tököttiä (ei sillä, että niissä muutenkaan hirveästi mitään käyttäisin). Kasvoista näkee, että viime yönä tuli nukuttua vähän huonosti ja kampaajallekin pitäis joskus ehtiä, mutta so what! Välillä on mukava näyttää jotakin muutakin kuin niitä viimeisen päälle tehtyjä kiiltokuvia :)

Mites te koette tämän asian? Tuntuuko teistäkin, että tykkäyksiin tarvitaan nykyään pakkelia ja paljasta pintaa?

♥ Marjut

Kommentit