Siirry pääsisältöön

Ajatuksia joogasta


Päälläseisonta - Headstand - Salamba Sirsasana

Oon viime aikoina hamunnut joogakirjallisuutta ja syventynyt aiheeseen. Jooga oli pitkään mulle pelkkä asana-harjoitus, sellainen fyysinen liikuntasuoritus siinä missä step-tunti tai kuntosaliharjoituskin. Oli hienoa päästä mitä vaikeampiin asanoihin ja jopa pysyä siellä muutaman sekunnin ajan. Ohjaaja puhui joka tunti hengityksen tärkeydestä ja antoi ohjeita sisään- ja uloshengitykseen, mutta hengittelin vähän miten sattuu ja ajattelin, että ei sillä nyt niin suurta merkitystä ole. Olin väärässä - kyllä on.

"Hengitys kumpuaa liikkumattomuudesta, laajenee ja supistuu, ja palaa takaisin liikkumattomuuden perustilaan. Edestakainen aaltoliike on olennainen osa elämää ja kaikkea liikettä." Donna Farhi, 2000

Hengitys on meille jokaiselle tiedostamaton ja automaattinen toiminto, mutta sitä voidaan myös hallita tietoisesti mielen avulla. Joogassa pyritään pääsemään näiden kahden välimaastoon; tullaan tietoiseksi omasta hengityksestä, mutta annetaan sen tapahtua luonnostaan. Yritin pitkään hengittää ohjaajan kanssa samaan rytmiin, kunnes uskalsin olla välittämättä ohjeista ja aloin hengittää omaan tahtiin. Muistan vieläkin tuon joogaharjoituksen, kun palaset loksahtivat kohdalleen. Ohjaajan hengitysrytmin sijaan aloin keskittyä omaan rytmiini ja sillon mun oma joogataivas aukeni. Ennen vaivalloiselta tuntuneet asanat soljuivat yhtäkkiä eteenpäin kuin itsestään, kehossa virtasi happi ja energia ja tunsin itseni vahvemmaksi kuin koskaan ennen.

Tässä on yksi syy, miksi joogaan nykyään mieluiten yksin; saan keskittyä täysin omaan hengitykseen ja liikkeeseen. Ohjatut joogaharjoitukset ovat hyviä varsinkin joogaa aloitettaessa, mutta kun joogan idea on tullut tutuksi, kehotan jokaista kokeilemaan joogaa yksin. Jooga on yksi henkilökohtaisimmista harjoituksista, mitä tiedän, mutta sen oppiminen vie aikaa.

En silti väitä ettenkö nauttisi joogaharjoituksesta ryhmässä, nautin toki, sillä sillekin on aikansa ja paikkansa. Esimerkiksi nyt tulevalla matkalla haluan ehdottomasti käydä paikallisen joogakoulun tunnilla. Haluan kokea sen kuumuuden tuoman elastisuuden lihaksissa ja nivelissä. 


(lähde: Donna Farhi. 2000. Yoga Mind & Body & Spirit - A Return to Wholeness)

Herääkö teillä ajatuksia joogasta? Harrastatteko joogaa mielummin yksin vai ryhmässä?

Energistä perjantaita!

♥ Marjut

Kommentit

 1. Täällä yksi vannoutunut joogaaja. Oon harrastanut joogaa useamman vuoden, hot jooga on oma suosikki ja nyt mukaan on tullut myös acrojooga, joka on tosi kivaa! Tykkään enemmän joogata ryhmässä koska opettajilta tulee aina uusia ja erilaisia vinkkejä harjoitukseen. Kotona yksin joogatessa pystyy tosin keskittymään vain itseensä ja tehdä harjoituksen omaan tahtiin eli kummassakin on hyvät puolensa :) Kiva löytää muitakin joogasta innostuneita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kommentoit! Mä haluaisin kanssa kokeilla hot joogaa, mutta en oo vielä löytänyt sopivaa paikkaa. Acrojooga on mahtavaa temppuilua :) Molemmissa on tosiaan hyvät puolensa, kuten sanoit. Tekniikan puolesta on hyvä, että ohjaaja voi antaa vinkkejä tarvittaessa (:

   Poista
 2. Mä luotan yoogaiaan ja olohuoneeseen. Näin kankeana on iso kynnys lähteä jonnekin yleisille tunneille.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yoogaia on ihan mahtava keksintö! Siinä on periaatteessa sekä tunnilla "ryhmässä", mutta kuitenkin yksin. Mun mielestä on myös kiva, että voi vetää vaikka aamulla puolinukuksissa tallenteen päälle, eikä haittaa niin miltä näyttää tai onko pukeutuneena viimeisen päälle treenivaatteisiin :D Mutta hei kannattaa käydä kokeilemassa joskus ihan tunnillakin, et varmasti oo ainut kankea! :D

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥