Siirry pääsisältöön

Jokaisella ammatilla on tarkoitus

Eilen kirjoitin itsensä arvostamisesta ja ulkopuolisten tahojen määrittelemien muottien heittämisestä rojukoppaan. Tänään haluan kirjoittaa oman työ-/opiskelupanoksen arvostamisesta. Me helposti ajattelemme, että olemme jotenkin huonompia kuin ne, joilla on arvostettu ja hyväpalkkainen ammatti.

Minun mielipide on, että jokaisella ammatilla on tarkoitus. Esimerkiksi siivoojia usein vähätellään, mutta miltä Suomi näyttäisi jos heitä ei olisi? Niinpä; roskaiselta, epäsiistiltä maalta. Yksikään ammatti ei ole yhtään sen vähäisempi kuin toinen; kilautti se sitten tuhat tai kolme tuhatta euroa tilille kuukausittain. Toisiin ammatteihin tarvitaan monien vuosien opiskelu, kun taas toisiin riittää toisen asteen tutkinto, joihinkin riittää peruskoulu. Se ei kuitenkaan tarkoita, että nämä monta vuotta korkeakoulussa opiskelleet olisivat jotenkin tärkeämmässä ammatissa kuin vähemmän opiskelleet. Ammattia ei tulisi määritellä siitä saatavan rahallisen summan kautta. Jokaisen työ on arvokasta.



Vaikka itse valmistun yliopistosta, ei se tee minusta yhtään sen arvokkaampaa tai hienompaa ihmistä kuin niistä, jotka ovat olleet töissä vähemmällä opiskelulla jo vuosia. En koe olevani yhtään tärkeämpi tulevana opettajana verrattuna niihin, joiden ammatit ovat vähemmän arvostettuja. 

Harvoin osaamme arvostaa asioita silloin, kun ne ovat meille itsestäänselviä ja kuuluvat jokapäiväiseen elämäämme. Siinä samassa kun nämä asiat katoavat lähipiiristämme, heräämme niiden tarpeellisuuteen ja ymmärrämme paremmin niiden merkityksen yhteiskunnassamme. Ajatelkaapa mitä tapahtuisi, jos huomenna meillä ei enää olisi nätä tutkimusten mukaan vähiten arvostettuja ammatteja, kuten muusikoita, siivoojia, puhelinmyyjiä, taiteilijoita tai kansanedustajia? Meille ei tuotettaisi uutta musiikkia, ei siivottaisi, ei kaupattaisi tavaroita, jotka saattaisivat vaikuttaa meidän elämäämme positiivisesti, ei tuotettaisi kauniita asioita, eikä kukaa huolehtisi yhteiskunnan toimivuudesta. Kuulostaako hyvältä? Ei minusta ainakaan.

Joten olitpa sitten siivooja, lääkäri, kuorma-auton kuljettaja, maalari tai minkä tahansa ammatin harjoittaja - ole ylpeä siitä, koska sinun työlläsi on tarkoitus.

Inspiroivaa perjantaita kaikille :)

kuvat: Pixabay by Creative Commons

♥ Marjut

Kommentit

 1. Enemmän kuin ammattia tai työnimikettä arvostan ihmisiä, jotka tekee työnsä niin hyvin kuin voivat eivätkä valita, vaikkei se olisikaan se unelmaduuni :) Vaikka myönnän, että ihailen myös niitä, jotka uskaltavat heittäytyä ja tavoitella unelmiaan, tehdä sitä unelmaduuniaan riippumatta siitä, mitä siitä maksetaan tai miten paljon sitä yleisellä tasolla "arvostetaan". Edelleen kunnioitan niitä, jotka tekevät ne työt, mitä kovin moni muu ei "suostu" tekemään.

  Mulla on itsellä hyvä koulutus ja jollain tavalla "arvostettukin" ammatti, mutta en osaa arvostaa omaa ammattikuntaani enää aivan samalla tavalla siitä syystä, että kovin moni ajattelee olevansa "parempi" kuin muut sen ammatin takia. Tää on nyt karkea yleistys, mutta valitettavasti näitä tyyppejä löytyy monta...

  Suomi on muutenkin todella uraorientoitunut maa, jossa tittelillä tuntuu olevan joskus turhankin paljon merkitystä... Onneksi me muut voidaan omalta osaltamme pyrkiä tekemään siihen muutos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisaita sanoja Petra :)
   Mun mielestä on hienoa, että monet uskaltavat ja haluavat ottaa niitä "välietappeja" kohti omaa unelmatyötä, vaikka ne eivät täysin mieluisia olisikaan.

   Sulla on kyllä sellanen ammatti, jossa tuo asia varmasti näkyy. Kyllähän korkeammat asemat monesti tuovat mukanaan esimerkiksi enemmän vastuuta, mutta toisaalta taas moni alempi työntekijä tekee fyysisesti raskaampaa työtä.

   Suomessa korostuu nimenomaan työ ja täällä myöskin eletään aika vahvasti yksilöinä, jolloin yhteiskunta jopa opettaa siihen, että yksilönä pärjätään ja yksilönä ollaan parempia kuin yhdessä.

   Kiitos ajatuksista :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥