Siirry pääsisältöön

Vaatenatsi

Mulle on iskenyt eräs obsession, nimittäin vaatteiden ja asusteiden materiaalien kyttäys. Oon viimeisen puolen vuoden aikana käynyt noin nelisen kertaa shoppailemassa ja joka kerta tullut kotiin tyhjin käsin... Arvatkaas miksi? Siksi, että musta tuntuu, että ketjukaupoissa ei ole enää mitään muuta kuin tekokuituisia rettuja. Neuleet, neuletakit ja huivit on lähes poikkeuksetta akryyliä, paidat ja topit polyesteriä tai viskoosia (okei ei oo tekokuitu, mutta rypistyy ihan liian helposti) ja kengät ja asusteet tekonahkaa tai muovia. 

Musta tuntuu, että tää matskumeininki on muuttunut viime vuosina vielä "pahempaan" suuntaan, sillä mulla on edelleen käytössä monien ketjuliikkeiden vaatteita noin kolmen neljän vuoden takaa ja ne on lähes poikkeuksetta puuvillaa. Nyt kun meen katsomaan samoista liikkeistä samantapaisia paitoja tai neuleita, on ne lähes poikkeuksetta tehty juuri aiemmin mainitsemistani materiaaleista. WHY OH WHY? Onko puuvillan tuottaminen oikeasti nykyään niin paljon kalliimpaa? Osaako joku viisaampi valaista mua vähän tässä asiassa?Mua on muutama kaveri tituleerannut vaatenatsiksi, mikä on oikeasti aika osuva nimitys :D Työkaverit on jo tottunut (lue: kyllästynyt) siihen, että oon tsekkaamassa ensimmäisenä uusien tuotteiden pesulaput ja voivottelemassa miten on hieno vaate x, mutta materiaali on ihan suosta. Kaiken lisäksi ne polyesteri-rytkyt maksaa ihan maltaita - MIKSI? 

Täähän on ideana ihan kiva, että haluan käyttää luonnonkuiduista tehtyjä vaatteita, erityisesti paitoja ja asusteita, mutta ongelmaksi tulee se, että tässä on sen verran rajallinen budjetti ettei niitä pellava- ja silkkipaitoja voi ihan kovin avoimin sylin ostella. Näin ollen tuloksena on se, että asustan samoissa perusvaatteissa viimeistään siihen asti kunnes pääsen tästä mun riippuvuudesta eroon tai musta tulee tosi rikas... Sitä odotellessa.

Mun mielestä kuitenkin hyvin paljon käytössä oleviin vaatekaapin perusvaatteisiin voi ja kannattaa panostaa rahallisestikin hieman enemmän. Ainahan tällaiset hyvänlaatuiset perusvaatteet eivät edes ole kalliita, mutta kuten aiemmin mainitsin; nykyään jopa niistä puuvillapaidoista saa kyllä pulittaa verrattain enemmän kuin vielä muutama vuosi sitten. Perusvaatteiden kannattaa olla laadukasta materiaalia myös siksi, että tiuha pesutahti saattaa koitua heikommille materiaaleille kohtaloksi aika nopeastikin.

Tämän ikäisenä ei enää tule kirjoitettua joululahjalistaa, mutta aina sitä jokunen läheinen kysyy, että mitä pukki voisi tuoda. Nykyään yleensä toivon ajattomia ja kestäviä vaatteita ja asusteita lahjaksi, koska tiedän että niille on varmasti käyttöä. Tänä jouluna oon muun muassa toivonut uusia nahkanilkkureita, kun parin vuoden takainen joululahjaksi saatu pari alkoi joku aika sitten kirjaimellisesti ratketa liitoksistaan. Joulun alla oon ajautunut selailemaan nettikauppojen tämänhetkistä tarjontaa ja tosiaan aiempien brändi/väri/koko-hakusanojen sijaan nykyisin yleisin hakusana on puuvilla :D Tässä muutama laatubongaus Bubbleroomilta. Jokainen vaate on 100% puuvillaa ja hinnatkin hyvin kohtuullisia!
Millainen suhde teillä on näihin vaatteiden materiaaliasioihin? Tsekkailetteko te pesulappuja ostovaiheessa vai ette? Kumpi teille merkitsee enemmän: laatu vai hinta?

PS. Onpas ollut ihanaa, kun on vihdoin aikaa kirjoitella blogiin enemmän ♥ Palataan taas!

*mainoslinkki

♥ Marjut

Kommentit

 1. Eksyin ekaa kertaa blogiisi, koska postauksen otsikko oli niin osuva ja siihen voin täysin samaistua! Täälläkin tarkastetaan vaatteiden pesulapun, ennenkuin vaate viedään sovituskoppiin! Ja kyllä, hyvistä materiaaleista joutuu maksamaan paljon. Opiskelijallehan vaatenatsius ei budjetin kannalta ole hyvä juttu, mutta melkein ostan kerran kalliimmalla ja käytän samaa neuletta monta vuotta, kuin ostan monta kertaa vuodessa samanlaisen tuotteen edellisen rikkouduttua parin kuukauden käytön jälkeen.

  Itseäni harmittaa myös se, että monet hinnakkaammatkin brändit tekevät täysin tai lähestäysin tekokuituisia vaatteita, jotka eivät malliltaankaan ole usein kovin kestäviä. Pyrin itse ostaessa tarkastelemaan vaatetta myös sen mallin kannalta: Onko tämä vaatteen malli sellainen, että sitä on mahdollista käyttää monen vuoden päästä? Kamppaile nyt sitten näiden vaatimusten kanssa, kun joskus pitäisi oikeasti hankkia uusia vaatteita :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kuulla että mulla on kohtalon tovereita! :D Nimenomaan- Se summa saattaa kerralla yhtäkkiä tuntua suurelta, mutta äkkiähän se siinä kuukausittain uusia "kerttis"paitoja ostettaessa tulee täyteen ihan samalla tavalla.

   Ja mulla on ihan sama tuon mallin kanssa! Mutta arvaa kun se täydellinen yksilö kerran löytyy niin sitten ei oo riemulla rajaa! kärsivällinen vaan täytyy olla itse kunkin.. ;)

   Poista
 2. Mäkin tulin kaiketi ekaa kertaa tänne ja myös otsikon vuoksi. Täällä siis toinen vaatenatsi, mutta mun päähänpinttymä on villa. Kaikki pitää olla villaa. Silkkistä täydellistä paitaa olen metsästänyt ainakin 1,5 vuotta, hinnasta viis. Olen edelleen paidaton.

  Villasta pidän siksi, että se on aina sopivan lämmin ja sitä voi pitää pitkään ennen pesua. Aluspaitoja mulla on nyt neljä, kaikki samanlaisia, väri vaihtuu, kaikki 100% villaa. Myös täydellinen kotoisa villapaita on ollut hankinnassa pitkään, ja on edelleen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun eksyit! :) villa on kyllä älyttömän lämmin, mutta joskus mulla ainakin täysin villaiset paidat kutittaa vähän ikävästi. Minkä brändin nämä sun paidat on? Jos sattuisi löytymään itsellekin uusi vaatekappale :)

   Poista
  2. Villoissa on eroja sen suhteen, mikä kutittaa ja mikä ei. Merinovilla kutittaa mua aika harvoin, mutta joskus löytyy sellainenkin (halpamerkin) merinovillavaate, joka kutittaa. Olen kokenut Icebreakerin ja Devoldin tuotteet itselleni sopiviksi (lähinnä koska niistä on eniten kokemusta..), mutta myös ainakin Aclima ja Smartwool tekee hyviä kutittamattomia tuotteita. Nämä ovat ulkoilutuotteita joita löytyy retkeilykamoja myyvistä liikkeistä. Nuo mainitsemani aluspaidat on Lindexiltä, ja niissä hinta-laatusuhde on oikein hyvä. Ne on mulla arkikäytössä. Päällispaita onkin sitten hankalampi, sillä usein kauniit villapaidat on karkeampaa villaa joka kutittaa, tai sitten tylsän näköisiä. Mulla oli yksi kiva paita, mutta se ei kestänyt vesipesua kunnolla ja on muuttunut ritiseväksi.

   Käytän villavaatteita myös kesällä. Kangas on silloin ohuempaa, eikä olo muutu tukalaksi. Ohut villapaita on ihan käypä myös juoksulenkeille ja kesähelteillä retkeilyyn. Haiseekin vähemmän. :)

   Poista
  3. Merinovilla on kyllä muuten poikkeus! Joitakin huiveja ainakin merinovillaisena omistan ja ne ei kyllä kutita. Lähinnä ne on ollut juuri neuleita ja paitoja, jotka on tuntunut vähän ikävältä. Pitää laittaa nuo mainitsemasi merkit korvan taakse, kiitos vinkeistä! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kommentti, oli se sitten lyhyt tai pitkä, on aina enemmän kuin tervetullut! ♥